w

RODO a dostęp do informacji publicznej – przepisy i praktyka

RODO a dostęp do informacji publicznej – przepisy i praktyka 7
Business collage made of nine business pictures

OPIS SZKOLENIA

Szkolenie online odbywa się w trybie online, bez konieczności spotykania się, każdy uczestnik przebywa w swoim miejscu zamieszkania / pracy.

Jest zachowana warsztatowa forma szkolenia. Uczestnicy w czasie rzeczywistym widzą i słyszą trenera, mogą zadawać pytania i wyjaśniać wątpliwości. Trener udostępnia na bieżąco swój ekran z prezentacją oraz ćwiczeniami. Uczestnicy mogą również widzieć i słyszeć siebie wzajemnie.

By uczestniczyć w szkoleniu wystarczy dostęp do urządzenia podłączonego do internetu, mikrofon / ew. słuchawki i wygodne miejsce 🙂

Kwestia udostępniania informacji publicznej zawierającej dane osobowe budzi wiele kontrowersji. Czy w związku z RODO należy uznać, że wcześniejsza praktyka w tym obszarze i orzecznictwo straciły na aktualności? Jak nie blokować dostępu do informacji publicznej i jednocześnie nie narazić się na zarzut naruszenia przepisów RODO ze względu na udostępnienie danych i na ryzyko nałożenia wysokiej kary pieniężnej?

Proponujemy Państwu szkolenie, które stanowi kompendium wiedzy z zakresu ochrony danych osobowych niezbędnej w celu właściwego stosowania przepisów ustawy o dostępie do informacji publicznej.

Na szkoleniu:

  • usystematyzujemy zmiany wprowadzone przez RODO ze szczególnym omówieniem konsekwencji tych zmian dla tematyki dostępu do informacji publicznej,
  • ustalimy wzajemne relacje pomiędzy RODO i ustawą o dostępie do informacji publicznej,
  • wskażemy, kiedy informacja stanowi dane osobowe w rozumieniu RODO,
  • omówimy najczęściej pojawiające się wątpliwości dotyczące udostępniania informacji publicznej zawierającej dane osobowe,
  • zapoznamy uczestników z najnowszym orzecznictwem Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych oraz sądów administracyjnych w obszarze dostępu do informacji publicznej zawierającej dane osobowe,
  • przedstawimy wnioski ze stanowisk Prezesa UODO odnoszących się do omawianej tematyki.

Udział w szkoleniu pozwoli uczestnikom na zapoznanie się z aktualnie obowiązującymi przepisami i podsumowanie oraz rozszerzenie swojej dotychczasowej wiedzy, a także omówienie wątpliwości, wymianę doświadczeń, uzyskanie pomocy i wskazówek w rozwiązaniu przypadków z praktyki.

Szkolenie jest skierowane w szczególności do pracowników organów administracji publicznej zaangażowanych w rozpatrywanie wniosków o udostępnienie informacji publicznej, inspektorów ochrony danych osobowych oraz radców prawnych, a także dyrektorów biur i pracowników niższego szczebla zarządzania.

WYKŁADOWCA

Prawnik i trener z 20 letnim praktycznym doświadczeniem w tematyce ochrony danych osobowych. Znajomość europejskich przepisów o ochronie danych osobowych potwierdzona egzaminem certyfikującym CIPP/E (Certified Information Privacy Professional/Europe).

Absolwentka Wydziału Prawa Uniwersytetu Warszawskiego, Krajowej Szkoły Administracji Publicznej oraz kanadyjskiego Queen’s University.

Jako Dyrektor Departamentów Prawnego i Skarg w Biurze Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych przez kilka lat odpowiadała m.in. za nowelizację ustawy o ochronie danych osobowych, opracowywanie stanowisk/decyzji administracyjnych GIODO związanych z praktycznym zastosowaniem przepisów o ochronie danych osobowych. Jako przedstawiciel GIODO reprezentowała Polskę w strukturach europejskich.

Uczestniczyła w tworzeniu kompleksowych systemów ochrony danych osobowych, koordynowała i odpowiadała za wdrożenie RODO.

Od 2007 roku należy do Międzynarodowego Stowarzyszenia Profesjonalistów ds. Prywatności (International Association of Privacy Professionals – IAPP), a od 2008 roku do Stowarzyszenia Inspektorów Ochrony Danych (SABI).

Zgłoś nadużycie

Co myślisz?

J.G.Training

Dodane przez Katarzyna Kalińska

Pomagamy pracownikom firm i instytucji w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizacji. Dostarczamy wiedzę na temat norm i wymagań prawnych. Pomagamy zrozumieć te wymagania i dostosować się do nich.

Dodaj komentarz

RODO w administracji publicznej – przepisy i praktyka 25

RODO w administracji publicznej – przepisy i praktyka

PN-EN ISO 9001:2015 – e-auditor wewnętrzny 26

PN-EN ISO 9001:2015 – e-auditor wewnętrzny